Info

Lars og Pål

En podcast om nysgjerrighet
RSS Feed
Lars og Pål
2024
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
May
April
March
February
January


2022
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2020
December
November
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
April
March
February
January


2018
December
November
September
June
May
April
March
February


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
February
January


2016
December
November
September
June
May
April
March


2015
December
November
October
August


All Episodes
Archives
Now displaying: 2016
Dec 20, 2016

Hva er egentlig fasting, og kan det hende at det faktisk er godt for oss å gå uten mat i perioder? I denne episoden forsøker vi å gå inn i noe av den forskningen som finnes om tema, og kanskje bli kvitt et par vrangforestillinger flesteparten av oss nok har om fasting. Vi starter med en kort gjennomgang av autofagi, som er den prosessen som årets nobelprisvinner i medisin, Yoshinuri Ohumi, har forsket på. Det skal vise seg at årets pris har mer enn litt å gjøre med tema for vår juleepisode. 

Vi har også vært ute på gata og spurt folk om dette tema, så før selve episoden begynner får dere noen smakebiter på hva folk tenker om det å gå uten mat. 

Gi oss gjerne en tilbakemelding på denne og andre episoder, enten på Itunes eller vår side på Facebook. Del oss også gjerne med andre, om du synes dette er verdt å høre på. 

God jul alle sammen, vi ser frem til mer podcastproduksjon i 2017! Alt godt! 

 

Kilder vi har brukt i arbeidet med denne episoden:

Her finner dere hele foredraget til Jason Fung som vi spilte et par utdrag fra: 'Therapeutic Fasting - Solving the Two-Compartment Problem': https://www.youtube.com/watch?v=tIuj-oMN-Fk

Dec 1, 2016

Vi falt for vår tilbøyelighet til å stille noen temmelig store spørsmål, men forhåpentligvis blir det en samtale med noen interessante elementer, selv om vi ikke svarer på spørsmålet. Det er et bitte lite bidrag i vårt arbeid med oss selv, dvs vårt pågående selvhjelpsprosjekt, med det mål for øye å bli litt mer fornuftige uten å forfalle til trangsynt fornuftsdyrkelse. Og litt om hva det egentlig betyr når vi mennesker snakker om å forstå, både oss selv og verden rundt oss. 

Bruk gjerne alle de kommunikasjonskanaler tilgjengelig til å gi oss tips, skryt, kritikk evt fortelle oss personlige anekdoter eller sende oss ønsketema for podkasten. Vi kan nås på vår facebookside eller på larsogpaal@gmail.com 

Omtaler på iTunes er undervurdert, gi oss gjerne en! 

 

Noen interessante nettsider og spørreskjemaer som tester din toleranse for tvetydighet, behov for entydighet og avklaring:

http://jamieholmesbooks.com/nonsense-quiz

https://terpconnect.umd.edu/~hannahk/NFC_Scale.html

http://www4.ncsu.edu/unity/users/p/padilla/www/435-Leadership/Scale-%20tolerance%20of%20ambiguity.pdf

Alt dette, og mer til, nevnes i artikkelen The benefits of getting comfortable with uncertainty, publisert i The Atlantic oktober 2015:

http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/10/the-benefits-of-getting-comfortable-with-uncertainty/409807/?utm_source=atlfb

 

Nov 9, 2016

Ble du irritert av NRK-programmet Folkeopplysningen? Lykkelig? Litt av begge deler? 

Det ble vi, så vi fant ut vi skulle gjøre et noenlunde målrettet forsøk på å forstå hvorfor. Resultatet er denne episoden, hvor vi diskuterer ikke bare Folkeopplysningen, men også skeptikerbevegelsens rolle mer generelt, og hva det er vi egentlig forsøker å oppnå med all denne nysgjerrigheten og skepsisen. Hvorfor lykkes ikke Folkeopplysningen helt, i våre øyne? Det på tross at det ofte er et flott produsert program, med mange viktige og godt forklarte poenger? 

La oss gjerne høre hva du synes, om vår podcast, om Folkeopplysningen, og alt mulig som dreier seg om alt det vi snakker om i episodene våre. 

Om du hadde vært så snill at du besøkte Itunes og la igjen noen stjerner og kanskje en omtale så hadde vi blitt ekstra glade! Slikt hjelper oss masse, kanskje noen flere oppdager podcasten. 

Nysgjerrighet er ikke løsningen på alt, men det monner jammen ganske bra! Alt godt! 

Sep 24, 2016

Menneskene har alltid vært fascinert av blod, og alle slags betydninger og funksjoner har vært knyttet til denne røde væsken som pumper rundt i oss. Men hva vet vi idag om blod, og hvilke teknologiske fremskritt har forandret og kommer til å forandre vårt forhold til blod? 

De to glade og vitebegjærlige amatører Lars og Pål har lest seg opp på dette temaet, og snakker så etterrettelig som de kan om hva blod er for noe. Det er ikke lite man idag har funnet ut, så det ble en lang episode.

Om det er noe i episoden du ønsker å gi oss en tilbakemelding på, send oss gjerne en epost til larsogpaal@gmail.com, eventuelt stikk innom vår facebookside og si det der. 

Del episoden med andre vitebegjærlige, og omtal oss gjerne der du etterlater dine omtaler, om det er iTunes eller andre steder. Tusen takk! 

Og, om du vil, bli blodgiver! All info du trenger finner du på giblod.no

Her er endel av de referansene vi har benyttet oss av i arbeidet med episoden:

Artikler fra nett:
Julie E. Heggelund om hvordan kolera rammer de med blodtype O hardest (2016):
http://forskning.no/blod-sykdommer-biokjemi/2016/04/kolera-rammer-mennesker-med-blodtype-0-hardest

Fra forskning.no om blod (2011):

http://forskning.no/menneskekroppen/2011/10/hvorfor-kan-man-ikke-blande-blod

Flott artikkel i Sykepleien om blodgiving og blod (2016):
https://sykepleien.no/reportasje/2016/08/draper-av-liv

Carl Zimmer om blodtyper (2014)
http://www.bbc.com/future/story/20140715-why-do-we-have-blood-types

Om kunstig blod i New Scientist (2015)

https://www.newscientist.com/article/dn27783-what-is-artificial-blood-and-why-is-the-uk-going-to-trial-it/

Svenske forskere om syntetisk blod (2013)

http://www.hn.se/nyheter/halland/långt-kvar-till-syntetiskt-blod-1.3127239

Nekrolog over den svenske blodforskeren Claes F. Högman (2006)

http://www.hd.se/2006-12-02/dodsfall-claes-f-hogman


Bøker:

Hugh Aldersey-Williams, Anatomies. A Cultural History of the Human Body, W.W. Norton Company 2013

Bjørn Inge Bertelsen, Patologi. Menneskets Sykdommer, Gyldendal Akademisk 2011, 2.utg

Lawrence Hill, Blood. A Biography of the Stuff of Life, Oneworld 2014

 

Sep 5, 2016

Mensen Ernst, det eneste kjente portrettet

Da var vi endelig igang med en ny sesong! Vi ser frem til å fordype oss i en mengde nye tema, og forhåpentligvis gjøre intervjuer med spennende mennesker. 

I denne episoden får vi unna et tema vi har jobbet og snakket om lenge. Vi tar for oss Norges ukjente storløper Mons Monsen Øyri, bedre kjent som Mensen Ernst (1795-1843). Mer spennende og variert liv skal man lete lenge etter, og det er jo nærmest en skandale at denne fyren nesten er blitt fullstendig glemt. 

Vi tok også en prat med Bredo Berntsen, som i 1986 (2.utgave i 2008) ga ut boken Løperkongen. Nordmannen Mensen Ernst eventyrlige liv. Dere vil få høre noen klipp fra denne samtalen, og det er hans bok som fremfor noe har vært vår kilde i dette arbeidet. 

For en mer generell, og veldig underholdende, bok om løping og løpingens historie, hvor et kort kapittel er dedikert Mensen Ernst, les Thor Gotaas sin bok Løping. En verdenshistorie, også fra 2008. 

Vår nye logo er laget av Sveinung Sudbø, tusen takk! Hans nettside er originalkopi.com, ta gjerne en tur dit for å se på det han lager. 

Vi har også fått grom synthmusikk fra Gjenferd. Vi legger ut lenke til hans facebookside så snart den er oppe. Om du har sansen for synthmusikk og -støy anbefaler vi en lytt. 

Jun 24, 2016

Vi har flere episoder under planlegging, og flere interessante personer som skal intervjues like over sommeren, men akkurat nå må vi ta en liten ferie: Pål må få enda litt mer tid til å være håndverker, og Lars må lade opp igjen etter lange dager med elevene. Og som kjent er sommeren studietid...

Men først tok vi oss en tur til Tufteparken på St.Hanshaugen, hvor Pål forsøkte å lære Lars diverse artige øvelser man kan gjøre i stativene. Noen små lydklipp fra dette får dere høre mellom øktene i podkasten. 

Vi er utrolig glade for at podkasten vår er blitt lastet ned så mye, og det er stor stas å høre fra dere, både positive og mer kritiske kommentarer og alskens spørsmål, vi blir glade for alt! 

Ta en tur på iTunes og legg igjen noen stjerner og en anmeldelse, det hjelper oss med å nå frem til flere, og skriv til oss på facebook om dere vil.

Vår epost er larsogpaal@gmail.com

God sommer, alt godt!

Jun 8, 2016

I denne episoden har vi tatt toget til Moss for å ta en lang prat med Ole Jacob Madsen, førsteamanuensis i psykologi ved universitetet i Oslo, Blindern.

Ole Jacob skriver om psykologiens rolle i samfunnet, og den stadig større selvhjelpskulturen, i bøker som Den terapeutiske kultur fra 2010 og Det er innover vi må gå fra 2014. 

 

La oss gjerne vite hva du synes om podcasten og denne episoden på vår facebookside, og legg igjen en omtale på Itunes. Takk skal dere ha! 

May 6, 2016

Det er mye snakk om selvhjelp og selvutvikling i vår tid. Som alle samfunnsfenomener er det en salig blanding av sprøyt og klokskap, gode råd og tåkeprat. 

Mennesket er et foranderlig vesen, vi vokser og lærer og utvikler oss, både frivillig og mot vår vilje. Vi er en barokk masse av gode og dårlige vaner. 

Men hvor mye makt har vi over oss selv? Idealet om foranderlighet og perfeksjonering kan lett misforstås og overdrives. Og hva er det vi egentlig forsøker å oppnå? 

Det er et stort og uhåndterlig vi forsøker oss på i denne episoden, men noen gode poenger blir det forhåpentligvis. 

 

Om du setter pris på denne episoden og podcasten vår, si det gjerne til oss på vår facebookside og gi oss en vurdering på iTunes.

Del også gjerne podcasten med venner og bekjente, det blir vi veldig glade og takknemlige for!  

Apr 29, 2016

I denne episoden har vi vært på besøk på historisk institutt på Blindern for å snakke med professor Erling Sandmo. 

Vi snakket om hans nye bok, Tid for historie, om hva historikere driver med og interesserer seg for, og hvorfor man bruker tid på å lære barn i grunnskolen noe om historien. Og endel annet.

 

Skriv gjerne til oss på vår facebookside, alle tilbakemeldinger settes stor pris på.

Takk til alle som hører på! Og takk til Erling Sandmo for en veldig hyggelig og interessant samtale!

 

Noen bøker omtalt i podcasten: 

Erling Sandmo, Tid for historie. En bok om historiske spørsmål. Universitetsforlaget 2015

Eric Hobsbawm, The age of capital. 1848-1875

E. P. Thompson, The making of the english working class

Absalon Pedersson Beyer, Om Norgis Rike

Angela Bourke, The burning of Bridget Cleary

Tony Judt & Timothy Snyder, Thinking the twentieth century

...og sikkert noen flere

Mar 30, 2016

Hvordan kan vi best ta vare på og ikke ta livet av vår egen og andres nysgjerrighet? Hva er det som gjør at vi mennesker er nysgjerrige, og noen mer enn andre? 

Vi tar opp en gammel kjepphest og rir den så godt vi kan, og håper at det kan anspore flere til å tenke litt mer på denne drivkraften alle har i seg. 

Study hard what interests you the most in the most undisciplined, irreverent and original manner possible.” Richard Feynman

Besøk gjerne vår facebookside Lars og Pål, lik oss og gi oss tilbakemeldinger. Enda bedre, skriv en omtale eller gi oss en stjerne eller noen på Itunes.

Noen bøker nevnt i episoden:

Theodore Zeldin, An intimate history of humanity

Philip Ball, Curiosity (om økningen i bruken av ordet nysgjerrighet)

Yuval Noah Harari, Sapiens

Eric Hobsbawn, Age of Capital

------------------------------

larsogpaal@gmail.com

 

Mar 25, 2016

Hva er skepsis, og hvordan være passelig skeptisk? Vi forsøker oss ikke på noen filosofisk definisjon av hva skepsis er for noe, men spør heller hva som kan sies å være god, hverdagslig skepsis. 

Gi oss gjerne en omtale på Itunes, del episoden på Facebook, eller send oss et postkort!

hilsen Lars og Pål

Mar 16, 2016

Denne episoden handler om digresjoner. Sitatene som leses kommer fra Lawrence Sternes "Herr Tristram Shandys liv og meninger", i oversettelse av Bjørn Alex Herrman. Forøvrig en fantastisk bok, som vi på ingen måte har ytt rettferdighet her.  

Episoden er i seg selv et lite eksperiment, la oss gjerne høre hva du synes om den, på epost (larsogpaal@gmail.com), på facebook eller legg igjen en omtale på Itunes. 

Alt godt, 

hilsen Lars og Pål

1