I denne episoden har vi snakket om det nye høringsutkastet til generell del av læreplanen som kom for et par måneder siden (10.mars 2017).
Den generelle delen er jo selve grunndokumentet i hele det norske skoleverket, sammen med opplæringsloven, og forsøker å gi et klart og tydelig bilde av de verdier og mål som ligger bak all undervisning.
Det er jo få ting vi snakker med om her på podcasten enn nysgjerrighet, skepsis, læring og formidling, så det var ganske naturlig for oss å ta en prat om dette dokumentet. Og for de som kjenner oss så blir det selvfølgelig digresjoner i alle retninger, men forhåpentligvis av den interessante typen.
Bare en liten NB: når vi snakker om psykologhjelp i ungdomsskolen så mener vi selvfølgelig ikke at vi er skeptisk til all bruk, vi bil bare drøfte mer kritisk anvendelsen i et såkalt livsmestringsperspektiv, og vi er absolutt ikke 100% enige med oss selv i denne saken.
Dette er jo egentlig et veldig viktig tema, og langt flere nordmenn burde vel egentlig lese disse dokumentene, både den generelle delen slik den står nå (bare å google), og utkastet. Eller du kan starte med å høre denne episoden, og forhåpentligvis får du lyst til å fordype deg litt mer i tema. Ja kanskje du sender regjeringen et høringsinnspill?!
Skriv gjerne til oss på facebooksiden eller på larsogpaal@gmail.com, og gi oss omtale på iTunes. Takk for at du hører på!
Kilder:
Sam Harris, Free Will (en spennende, veldig kort bok som du leser på en time, om alle våre oppfatninger, ofte misforståtte, av det vi kaller fri vilje)
Høring om forslag til ny generell del av læreplanverket for grunnopplæringen, 10.mars 2017
Sigve Indregard, La oss synge rekviem for en læreplan, kommentar i Morgenbladet 24.mars 2017
Alison Wolff, Does education matter?, 2003 (bok hvor Wolff diskuterer dette problem vi nevnte i episoden, hvor det ser ut til at utbygging av utdanningsystemer muligens følger økonomisk vekst og ikke motsatt vei. Her er nok å diskutere, men det er et viktig perspektiv)
Kristina Moberg, Tilgjengelighetens bakside (artikkel om å være psykolog i skolevesenet)