Info

Lars og Pål

En podcast om nysgjerrighet
RSS Feed
Lars og Pål
2024
April
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
May
April
March
February
January


2022
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2020
December
November
September
August
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
April
March
February
January


2018
December
November
September
June
May
April
March
February


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
February
January


2016
December
November
September
June
May
April
March


2015
December
November
October
August


All Episodes
Archives
Now displaying: February, 2018
Feb 20, 2018

Denne episoden, spilt inn en søndagskveld over Skype, skulle egentlig handle om flere forskjellige emner, men på grunn av diverse omstendigheter endte vi opp med å fokusere først og fremst på en ting: å diskutere hvordan man diskuterer ernæring og kostholdsråd. For de som har hørt noen tidligere episoder kommer kanskje ikke dette som en overraskelse, men vi forsøker her å snakke mer om hvordan man snakker sammen.

Pål har vært ute og raslet med sablene (les innlegg her, der finner du også lenke til andre relaterte innlegg), men Lars er ikke alltid helt fornøyd med Påls fremgangsmåte. Dermed ender vi opp med å diskutere argumentasjonsstil, forskjellige lesninger av forskningen, og som alltid dukker det stråmenn opp i en rekke biroller.

Målet vårt med denne episoden, som med podkasten generelt, er ikke å endelig knesette en posisjon, men å finne ut hvordan vi bedre kan snakke om forskjellige tema. Så om du tar deg tid til å høre episoden, la oss gjerne høre hva du synes, kom med egne forslag og la oss få vite på hvilke områder vi ennå har langt å gå. I blant kan det kanskje virke litt påtatt å erklære seg åpen for fornuftige innvendinger og klar for å endre mening hvis det ikke ser ut til å skje. Dette er nok delvis sant, men det er også viktig å understreke at de fleste endringer i egne oppfatninger foregår såpass sakte at man selv ikke er dem bevisst. Eller?

Uansett, takk for at du hører på.

Korreksjon: Jeg sier i episoden at The Young Turks er en sekulær tyrkisk gruppe, noe som bare er helt idiotisk feil! Vet ikke hvor hjernen min var i akkurat det øyeblikket, men i alle fall tydeligvis ikke på post. The Young Turks er en amerikansk progressiv youtube-kanal, grunnlagt av blant annet Cenk Uygur, som intervjuer Sam Harris i den samtalen vi nevner. Skal klippe ut akkurat den delen, men siden jeg ikke rekker det før om en stund så setter jeg inn denne kommentaren her.

Lenke til intervjuet:https://youtu.be/WVl3BJoEoAU

 

 

Anbefalinger

Thomas Balmès dokumentarfilm Babies, 2010

Steven Pinker, Enlightenment Now. The case for reason, science, humanism and progress, 2018

Podkasten til Sam Harris, ep.41 med Eric Weinstein (tok feil, trodde det var ep.48), og ep.115 med Lawrence Krauss

Podkasten Hos Peder

Ole Martin Moen, Fremtidsskolen, innlegg i Dagbladet publisert 12.februar 2018

Carrie Jenkins, What love is and what it could be, 2017

 

Send oss meldinger på facebooksiden vår eller på larsogpaal@gmail.com

_______________________ 

Logoen vår er laget av Sveinung Sudbø, se mer av hans arbeider på originalkopi.com

Musikken er av Arne Kjelsrud Mathisen, se facebooksiden Nygrenda Vev og Dur for mer info.

Feb 1, 2018

Vi har vært på kontoret til psykolog og filosof Ole Jacob Madsen og snakket om psykologi, vår forståelse av diagnoser, forholdet mellom individuelt ansvar og sosiale tiltak, serien Mindhunter, ortoreksi, og mye mer.

 

Noen av artiklene og bøkene vi snakker om i episoden er:

Liv Lohne-Knudsen og Ole Jacob Madsen, «Orthorexia nevrosa – En kulturdiagnose for vår tid?», Tidsskrift for norsk psykologiforening, vol.55, nr.1, 2018, s.13-23

http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=503509&a=3

Ole Jacob Madsen, «Diagnosenes makt over sinnene: refleksjoner om diagnoser og diagnosekritikkens mangler», Tidsskrift for psykisk helsearbeid, 01/17, Vol.14, s.25-41

https://www.idunn.no/tph/2017/01/diagnosenes_makt_over_sinnene_refleksjoner_om_diagnoser_og

Ole Jacob har også vært gjesteredaktør i Tidsskrift for norsk psykologiforening i et temanummer om diagnoser, les lederen hans her:

http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=427372&a=2

 Boken hans Den terapeutiske kultur, som først kom ut i 2010, kom i fjor ut i en 2.utgave. Både denne boken og «Det er innover vi må gå» fra 2014 er anbefalt lesing. Har du ennå ikke fått nok så redigerte han i fjor, sammen med Hilde Bondevik og Kari Nyheim Solbrække boken Snart er vi alle pasienter. Medikalisering i Norden.  

 

Andre ting vi nevner er:

Robert Sapolsky, amerikansk primatolog, nevroendokrinolog mm, som nylig utga den veldig interessante boken Behave: The biology of humans at our best and worst (2017).

Essayet av den russiske poeten Joseph Brodsky, hvor han snakker om forståelse og tilgivelse, finnes i samlingen Less than one. Selected essays.

Serien Mindhunter er tilgjengelig på Netflix

Ole Jacobs filmanbefaling er Safe av Todd Haynes, fra 1995.

 

Og skulle du ha hørt denne eller andre episoder av podkasten vår så send oss gjerne tilbakemeldinger eller refleksjoner, facebooksiden vår er vel den enkleste plassen å gjøre dette. Omtaler på Itunes er også verdifullt.

Takk for at du hører på, alt godt, hilsen Lars og Pål!

1